Asystent parkowania... próbował ktoś w OIIFL?

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts

• krzynol
    odpowiedział(a)
    Dzisiaj odpaliłem PLA w Golfie VI u jednego kola, co prawda 1.5, ale i tak goli fajnie

misiek, zapytam gościa o czujniki ABS tył, może się skusi, ile za 2szt?

Zostaw komentarz:

• misiek^wro
    odpowiedział(a)
    Jakby ktoś szukał mam 2 czujniki ABS od reki do Pa2.0 - u mnie są k... inne cena tyle co na getem z wysylka - bo tam kupowalem ;/

do 4x4 widać są inne z tyłu ;/

Zostaw komentarz:

• jmf
    odpowiedział(a)
    Adaptację średnicy kół zrobiłem, ale nie jestem do końca zadowolony ze sposobu pomiaru - wartość może być niedokładna...

Hm, właśnie się zastanawiałem, czemu parkuje dalej od krawężnika niż moje fabryczne PLA 1.5 - przypomniałeś mi, że widziałem w adaptacji parametr "Distance to curb" z wartością 15 cm. Spróbuję zmniejszyć.

Natomiast ogólnie parkowanie równoległe wychodzi mu dobrze, problem jest co jakiś czas z prostopadłym.

Zostaw komentarz:

• spacewalker
    odpowiedział(a)
    ja wsadziłem i uruchomiłem 2.0.
    Fakt, blisko cofa, ale nie uderzył rogiem.

Śr kół ustawiłes dobrze ?
    Jest tam jeszcze w adapacji coś takiego jak odległość od krawężnika .

Zostaw komentarz:

• jmf
    odpowiedział(a)
    Pytanie do osób, które zrobiły u siebie PLA 2.0: czy zdarza Wam się czasem sytuacja, że system podczas parkowania prostopadłego próbuje wjechać tylnym rogiem w sąsiedni samochód? Chodzi mi tu o ten pierwszy etap, czyli cofanie pod kątem w wybrane miejsce.

Zostaw komentarz:

• czaro10
    odpowiedział(a)
    Tutaj te mocowania od audi a3 do czujnikow bocznych. one fabrycznie byly klejone na tasme 2-stronna. ponizej standardowe mocowanie przod/tyl, ono z kolei jest zgrzewane.

Mysle, ze jak przykleisz na tasme i tak bedzie ok, skoro tak fabryka robi.

Zostaw komentarz:

• misiek^wro
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez jmf
    Hmm, masz może zdjęcie jak to wygląda, ew. pomysł gdzie kupić?
    Ja swoją kupiłem w Castodramie

Zostaw komentarz:

• jmf
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez misiek^wro
    jmf, niebieska najmocniejsza 3M do zastosowania zew.
    Hmm, masz może zdjęcie jak to wygląda, ew. pomysł gdzie kupić?

Zamieszczone przez misiek^wro
    Zamieszczone przez jmf
    Holdery, których użyję, fabrycznie przychodzą z taśmą, ale zastanawiam się, czy będą się na niej dobrze trzymać zderzaka...
    Generalnie jak dobrze odtluscisz spirytusem to dobrze trzymaja
    Dzięki za odpowiedź. Może faktycznie zacznę od taśmy fabrycznej, a gdyby były jakieś problemy to wtedy zastosuję taśmę 3M lub klej.

Zostaw komentarz:

• misiek^wro
    odpowiedział(a)
    jmf, niebieska najmocniejsza 3M do zastosowania zew. albo klej dwuskladnikowy.

Zamieszczone przez jmf
    Holdery, których użyję, fabrycznie przychodzą z taśmą, ale zastanawiam się, czy będą się na niej dobrze trzymać zderzaka...
    Generalnie jak dobrze odtluscisz spirytusem to dobrze trzymaja

Zostaw komentarz:

• jmf
    odpowiedział(a)
    Mam jeszcze pytanie co do samego klejenia uchwytów/holderów.

Kleiliście klejem dwuskładnikowym, czy może na taśmę dwustronną? I ewentualnie jakie wrażenia z samego procesu?

Zostaw komentarz:

• czaro10
    odpowiedział(a)
    Akurat wyjezdzam. Szkoda. Daj znac czy sie udalo.

Zostaw komentarz:

• jmf
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez czaro10
    A kiedy bedziesz montowac? Moze da rade wczesniej u mnie
    Planuję montaż na 30-31 maja.

Teoretycznie można się zastanowić nad przetestowaniem modułu u Ciebie, tylko musiałbyś mieć wszystko gotowe pod PLA 2.0 - na 99% nie będzie umiał pracować w trybie PLA 1.5.

Zostaw komentarz:

• czaro10
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez jmf
    W hatchbacku jest dość owalny, w związku z czym nie ma idealnego miejsca do zamontowania czujnika - będzie niestety pod pewnym kątem. Trochę mnie to martwi, ale mam nadzieję, że nie będzie to problem.
    W a3 to samo. Ale seryjnie w zderzakach pod PLA sa takie jakby prowadnice. Wrzuce foto jak wroce do domu. One ustawiaja czujniki rownolegle z krawedzia boku. Najpierw i tak sprawdz czy zadziala przyklejajac czujniki, a potem bedziesz kombinowal. Te mocowania od a3 sa do dokupienia tylko ze zderzakiem.

[ Dodano: Wto 21 Maj, 13 23:00 ]
    Zamieszczone przez jmf
    No z tym będzie kłopot - w swoim samochodzie mam fabryczne PLA 1.5, w związku z czym moduł PLA jest na podszybiu i dostęp do niego jest bardzo utrudniony (trzeba zdemontować m.in. wycieraczki). Po instalacji wolałbym go już nie wyjmować...
    A kiedy bedziesz montowac? Moze da rade wczesniej u mnie . Wsadzilem do tylu do bagaznika, choc w polifcie pod siedzeniem powinien byc.

Zostaw komentarz:

• misiek^wro
    odpowiedział(a)
    jmf, znam ten ból, bo adaptacji wiązki z GVI też mam ten cholerny moduł na podszybiu ;/

Zostaw komentarz:

• jmf
    odpowiedział(a)
    Masz G6? Patrzylem w etce i nie widzialem w golfie nie cabrio PLA 2.0.
    To prawda - PLA 2.0 jest wyłącznie w G6 Cabrio.

Różnica pomiędzy Cabrio a hatchbackiem to dodatkowe dwa czujniki parkowania z tyłu, tylne czujniki ABS z końcówką A i inna centralka.

Inny jest trochę tylny zderzak - w cabrio jego bok jest bardziej "równoległy" do bocznej linii samochodu. W hatchbacku jest dość owalny, w związku z czym nie ma idealnego miejsca do zamontowania czujnika - będzie niestety pod pewnym kątem. Trochę mnie to martwi, ale mam nadzieję, że nie będzie to problem.

Jakbys mial kiedys czas, to bym chetnie Twoj modul sprawdzil w swoim aucie jak Tobie pojdzie.
    No z tym będzie kłopot - w swoim samochodzie mam fabryczne PLA 1.5, w związku z czym moduł PLA jest na podszybiu i dostęp do niego jest bardzo utrudniony (trzeba zdemontować m.in. wycieraczki). Po instalacji wolałbym go już nie wyjmować...

Wygląda to tak:

http://i.imgur.com/w5Wgel8.jpg (widok z kabiny przez mały schowek)
    http://i.imgur.com/4DqJ5Wr.jpg (widok od strony zdemontowanego podszybia)

Zostaw komentarz:

• czaro10
    odpowiedział(a)
    Dzieki kowaltom99, wszystko jasne.

[ Dodano: Wto 21 Maj, 13 17:33 ]
    Zamieszczone przez jmf
    Też się nad tym zastanawiałem.

Ja trochę zaryzykowałem i kupiłem moduł z Golfa Cabrioleta - 3AA919475H - Cabriolet to prawie to samo co mój Golf Hatchback (ta sama szerokość, minimalnie dłuższy).

Zobaczymy jak będzie z kodowaniem.
    Co do dlugosci, mozliwe, ze system po prostu mierzy odleglosc od czujnika bocznego do przerwy miedzy autami, jesli >1,1 czy 1,4m to parkuje. Innymi slowy, w tym wypadku dlugosc auta nie gra roli.

Masz G6? Patrzylem w etce i nie widzialem w golfie nie cabrio PLA 2.0. Jakbys mial kiedys czas, to bym chetnie Twoj modul sprawdzil w swoim aucie jak Tobie pojdzie.

Zostaw komentarz:

• jmf
    odpowiedział(a)
    Te zakodowanie Tourana odbija sie na wiekszym potrzebnym miejscu do zaparkowania? No i czy nie wywala bledu niepoprawnego zakodowanego auta?
    Też się nad tym zastanawiałem.

Ja trochę zaryzykowałem i kupiłem moduł z Golfa Cabrioleta - 3AA919475H - Cabriolet to prawie to samo co mój Golf Hatchback (ta sama szerokość, minimalnie dłuższy).

Zobaczymy jak będzie z kodowaniem.

Zostaw komentarz:

• kowaltom99
    odpowiedział(a)
    W VCDS 11.11 są nieaktualne podpowiedzi dla adaptacji PLA

W VCDS 11.11.3 jest już tak:

W module 44, kanał 4
    0 - PLA 1.0
    1 - PLA 1.5 lub 2.0
    2 - brak PLA

Co do kodowania - ja mam zakodowanego Tourana i OII parkuje prawidłowo. Błędów brak
    Kodowanie Golfa mi moduł nie przyjmuje
    Nie sprawdzałem czy PLA zadziała gdy zakoduje się samochód z elektrycznym hamulcem awaryjnym.

Zostaw komentarz:

• czaro10
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez kowaltom99
    W module 44 Wspomagania musisz wpisać w kanale 4 adaptacji wartość "1"
    Nie wykonuje się żadnej adaptacji nowych czujników.
    A nie "2"? Ja po zmianie przekładki miałem zakodowane "2":

Choc VCDS nie wyswietla sie podpowiedzi co oznacza "2".

W module 10 kodujemy samochód - Touran - dla innych będzie wywalało błąd elektrycznego hamulca postojowego.
    Mimo tego bledu PA dziala czy nie? Te zakodowanie Tourana odbija sie na wiekszym potrzebnym miejscu do zaparkowania? No i czy nie wywala bledu niepoprawnego zakodowanego auta?
    Wchodzi Wam kodowanie Golfa?

Zostaw komentarz:

• spacewalker
    odpowiedział(a)
    Tak, bedzie na samym dole.

Zostaw komentarz:

• jmf
    odpowiedział(a)
    Dzięki za odpowiedź.

Czy dobrze rozumiem, że w module PLA 2.0 opcja adaptacji obwodu koła będzie widoczna tutaj:

W moim module 1.5 jej nie ma...

Zostaw komentarz:

• kowaltom99
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez jmf
    Przycisk na 100% zostaje ten sam. Ja sam na początku zrobiłem PLA1.5, potem upgrade na 2.0. Przycisku nie ruszałem
    Upgrade z 1.5 na 2.0 to tylko dodanie 2 czujników cofania z tyłu, wymiana czujników ABS z tyłu, wymiana modułu PDC i dodatkowe kodowanie w module ABS

PS - schematy puszczę wieczorem, mam je na stacjonarnym w domu.
    Dzięki za potwierdzenie i schemat.

Moglbys napisac co w sterowniku pompy trzeba przestawic?
    Mnie też interesuje co trzeba zmienić w kodowaniu pompy oraz procedura adaptacji nowych czujników ABS...
    Było w tym topicu - ale dla potomności przypominam:

Przy przejściu z PLA 1.5 na 2.0, po wymianie czujników ABS z tyłu trzeba zrobić kodowanie:
    LC,17,0,PLA - Asystent Parkowania 2 generacji ( parkowanie
    równoległe/prostopadłe ) zainstalowany
    LC,18,4,PLA 2gen. - Czujnik ABS nowej generacji zainstalowany
    LC,18,6,PLA 2gen. - Czujnik ABS nowej generacji zainstalowany

W module 44 Wspomagania musisz wpisać w kanale 4 adaptacji wartość "1"
    Nie wykonuje się żadnej adaptacji nowych czujników.
    Jedyne co trzeba zrobić dodatkowo to w module 10 (PDC) wykonać adaptację - wpisać wartość obwodu koła w mm (w liście rozwijalnej jest opcja "wheel circ".)
    - ale do tego trzeba mieć VCDS w wersji 11.11 i wyżej (11.3 nie ma adaptacji tego modułu)
    W module 10 kodujemy samochód - Touran - dla innych będzie wywalało błąd elektrycznego hamulca postojowego.

Jeżeli ktoś nie ma podpowiedzi LC do modułu 3AA919475 A,D,L to wklejam poniżej

S00,Parking Aid (J446) Security Access
    S01,71679 = Coding Enabling
    LC,00,0~1,00,Trailer Hitch not installed
    LC,00,0~1,01,Trailer Hitch installed (manually removeable)
    LC,00,0~1,02,Trailer Hitch installed (electrically operable)
    LC,00,2,360 OPS active!!!
    LC,00,4,Optical Illustration active
    LC,00,5~6,00,Camery Type: Not installed
    LC,00,5~6,01,Camery Type: Rear View Camera installed
    LC,00,5~6,40,Camera Type: Environmental Camera installed
    LC,00,7=,Some Options may require a Security Access before Coding!
    LC,01,0,Automatic Transmission installed
    LC,01,1,Start/Stop System installed
    LC,01,4,Right-Hand-Drive (RHD)
    LC,01,6,Automated Rear Lid installed
    LC,01,7,Mute Function active
    LC,02,0~7,00,Control Module not coded
    LC,02,0~7,01,Model: VW Touran (1T)
    LC,02,0~7,02,Model: VW Tiguan (5N) with 28?Front
    LC,02,0~7,03,Model: VW Tiguan (5N) with 18?Front
    LC,02,0~7,04,Model: VW Cross Touran (1T) / Skoda Superb (3T)
    LC,02,0~7,05,Model: VW Passat (3C) Limousine/Sedan
    LC,02,0~7,06,Model: VW Passat (3C) Variant/Wagon
    LC,02,0~7,05,Model: VW Passat (3C2) Limousine/Sedan
    LC,02,0~7,06,Model: VW Passat (3C5) Variant/Wagon / Skoda Yeti (5L7)
    LC,02,0~7,07,Model: VW Passat CC (357) Coup
    LC,02,0~7,0F,Model: VW Golf Cabrio
    LC,02,0~7,15,Model: VW Golf Cabrio R
    V,A64

Zostaw komentarz:

• jmf
    odpowiedział(a)
    Przycisk na 100% zostaje ten sam. Ja sam na początku zrobiłem PLA1.5, potem upgrade na 2.0. Przycisku nie ruszałem
    Upgrade z 1.5 na 2.0 to tylko dodanie 2 czujników cofania z tyłu, wymiana czujników ABS z tyłu, wymiana modułu PDC i dodatkowe kodowanie w module ABS

Dzięki za potwierdzenie i schemat.

Mnie też interesuje co trzeba zmienić w kodowaniu pompy oraz procedura adaptacji nowych czujników ABS...

Zostaw komentarz:

• czaro10
    odpowiedział(a)
    i dodatkowe kodowanie w module ABS

Ps. Dlaczego nie moge dac punktu "pomogl"?

Zostaw komentarz:

• kowaltom99
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez jmf
    Ps - nie mogę załączyć pliku schematu - a ma 66kB - podaj maila na priv to przeslę
    Czy ja też mogę prosić? ([email protected] - spam mi niestraszny )

BTW: kowaltom99 mógłbyś potwierdzić, że przycisku na konsoli nie musiałeś przerabiać migrując z 1.5 do 2.0? Będę spokojniejszy - słyszałem różne wersje...

Zostaw komentarz:

Pracuję...